lørdag 30. juni 2012

Som kua i den grønne enga...

Overskriften er et uttrykk som brukes for å illustrere at vi har det bra og trives. Men bokstavelig talt ser det jo faktisk ut som om kyrne koser seg når været er bra, og de får være være ute og beite. Ikke for det, de vil gjerne inn i fjøset når tiden for melking nærmer seg. Hvis vi ikke er på plass til rett tid, står de og "roper" etter oss. De vil inn på båsen sin, og vil helst ha maten servert der. På gråværsdager og i regnvær kvier de seg for å gå ut. Da vil de nok helst være inne i fjøset. Men på fine dager, koser de seg altså som "kua i den grønne enga", selv om de gjerne synes gresset er grønnere og på andre siden av gjerdet...


tirsdag 26. juni 2012

Kattungene får nye hjem

I går reiste to av kattungene våre til sine nye hjem. Det så ut som om de nye eierne tok vel imot dem, så vi tror og håper de får det godt der. Nå har vi bare en kattunge igjen. Den ble nok litt ensom når de to andre dro, men snart reiser den og. Her er to av de tre søte nøstene.



søndag 24. juni 2012

St.Hans-bryllup

Denne helga har vi feiret St.Hans-bryllup: en nevø av Marit giftet seg. Bryllupet ble først feiret på tradisjonelt vis, med middag og kaffe, men etterpå var hele selskapet bedt til St.Hansfeiring i fjæra på Hjellup. Med nydelig, varmt og fint vær, ble dette en ekstra trivelig St.Hansfeiring. Minst 50 mennesker møtte opp.

søndag 17. juni 2012

Slåtten igang

Så er førsteslåtten igang. I går ble gresset slått. Siden har det ligget og tørket litt på jorda, før det ble pakket i rundballer nå i kveld. Det har vært mye fuktig og forholdsvis kjølig vær denne våren. Det har gjort at gresset er frodig og tykt. Når vi i tillegg var heldige å få tørt og fint vær under slåing og pakking, kan vi håpe og tro at disse rundballene blir prima fôr til vinteren.


fredag 15. juni 2012

Tre grevlinger

I dag da Ola var ute og kontrollerte strømgjerdet til kvigene, møtte han tre grevlinger oppå Bergplassen(en gammel husmannsplass et stykke oppi skogen). De gikk og åt, og var ikke særlig redde: fortsatte bare å spise. Han knipset noen bilder av dem med mobiltelefonen før han gikk videre. Her er de:


torsdag 14. juni 2012

Kviger ut på beite

I dag har vi hatt fire kviger ut på beite. Det er alltid spennende å se hvordan de finner seg til rette. Disse var ekstra vanskelige fordi de ikke ville holde seg innenfor strømgjerdet. Det tok litt tid og en del springing samt reparasjoner av gjerde, før de endelig skjønte poenget... Her er de på tur med krøttervogna.



tirsdag 12. juni 2012

Tom silo

Etter en lang vinter, er siloen nå helt tom, og det er heller ikke flere rundballer igjen. De dyrene som beiter ute, finner den maten de trenger selv, så de trenger vi ikke å bekymre oss for. Men vi har fortsatt en del dyr inne i fjøset: okser, kalver og kviger. De må selvfølgelig også ha mat. Det betyr at vi må fôrhøste litt til dem hver dag. Heldigvis gror gresset godt her i Trøndelag, etter all nedbøren vi har hatt i vår. Snart skal også kvigene ut, og da blir det ikke så mange igjen inne i fjøset. Dessuten er det faktisk snart tid for førsteslåtten...

Her er Ola igang med å slå gress til de dyrene som er inne ennå.

mandag 11. juni 2012

Travel helg

Denne årstida er ei travel tid når man har gård. I helga var vi først på setra og ryddet litt skog som var falt ned over stien etter vinterens stormer. Det ble til sammen et fint, lite lass.

I går utvidet vi trøene for både geiter og bukker. Vi bruker elektrisk strømnetting som gjerde, og er veldig fornøyd med det. Det er fort å sette opp, og vi har ikke hatt problemer med at noen av dyrene kommer seg utenfor. For at gjerde skal fungere, må det selvfølgelig ikke ligge noe særlig vegetasjon inntil. Ola bruker derfor ryddesaga først, på plasser der det er nødvendig... 

Her er den vesle bukkeflokken vår, med små og store. Sjefsbukken Pellé leder an. De er veldig nysgjerrige og godlynte alle sammen, og kommer gjerne for å litt kos og selskap.

Klunger (rosekratt) er favorittmat. Her har Cæsar i seg en munnfull.


lørdag 9. juni 2012

Epleblomster

Det har vært fint vær på Hjellup noen dager nå, og det lille epletreet i hagen står fullt av blomster. Tidligere år har rådyra spist av alle knopper tidlig om våren, men i år har det fått stå i fred. Kanskje blir det litt frukt til høsten, hvis vi er heldige...



fredag 8. juni 2012

Nytt liv i dammen

Nå har vi endelig fått nye fisker i dammen vår. De som har fulgt med på bloggen vet at de fiskene vi hadde fra før, forsvant på merkelig vis i romjula. Vi hadde faktisk 17 tilsammen; noen store og gamle(nærmet seg 20 år...), og en del yngel i mindre størrelse. Alle forsvant på samme dag, og vi er fortsatt ikke sikker på hva som har skjedd. De nye fiskene er av samme slag som de vi hadde fra før: koi. Det er foreløpig bare fire stykker, og de er på størrelse med yngelen vi hadde tidligere. Regner med at de vokser en del i løpet av sommeren, og kanskje blir det ny yngel etterhvert... Håper bare disse får være i fred. Foreløpig er de litt sky, så det er vanskelig å få bilde av dem. Endelig klarte jeg det! Her er de to ferskeste og største(kjøpt 15. juni i år - litt etter at dette innlegget ble skrevet. Så nå har vi altså 6 fisker)


Det er jo mye annet liv i dammen også. Tidlig i vår kom det to store froskeegg-klyser, og nå har vi en god del rumpetroll som begynner å bli temmelig store. Det spørs om fiskene greier å spise dem.



torsdag 7. juni 2012

Søte kattunger

Kattungene til Gråpus vokser og er så trivelige. Hun fikk egentlig fire, men en av dem forsvant på mystisk vis da den bare var en uke gammel. Vi vet ikke hva som skjedde med den. De andre tre kattungene er friske og raske. De er veldig kontaktsøkende, og vil gjerne både kose og leke. De har begynt å spise kattemat og bruke kattedo, så det ser ut som om de lærer det de skal av mora si. Alle tre er lovet bort, og vi håper de blir tatt godt vare på dit de kommer. De er små ennå, og må fortsatt være en stund sammen med mora si før de blir send bort. Her er de. Vi har ikke gitt dem noe navn ennå, for det må vel de nye eierne få gjøre. Men søte er de i hvert fall, ale tre.



onsdag 6. juni 2012

Skilles fra mor

En del av kjeene våre er blitt så store at det er på tide å skille dem fra mora. I første rekke gjelder det bukkekjeene. Fem av dem er nå sammen med de to voksne bukkene våre i ei egen trø. Det ser ut til å gå veldig greit, og de voksne bukkene synes ikke det gjør noe med selskap. Her er noen bilder av de fine bukkekjeene våre. Det første bildet viser Cæcar. Staselig kar! Og på bildet under er Andor.
 
 Dette er Dole(til høyre) og Baltazar.
 Den lille flokken beiter, med regnbuen i bakgrunnen.

Endelig på nett igjen

Det har vært problemer med nettleseren vår, og derfor har det ikke kommet nye innlegg på en stund. Nå ser det endelig ut til å fungere igjen. Yeah!