Vi har lenge snakket om å gjøre forbedringer i kufjøset her på Hjellup. Det ble bygd tidlig på 70-tallet, og vi ønsker å gjøre det mer lettdrevet. Slik det er nå, melkes alle kyrne våre på bås. Vi har lest litt om ete-liggebåser, og synes det virket som en interessant løsning. Vi mener det skulle gå an å få til i det eksisterende fjøset, uten for mye kostnader til tilbygg.
I går var vi på omvisning i to fjøs for å se på mulige løsninger. I det første fjøset var det en form for løsdrift, der kyrne gikk fritt mellom det gamle fjøset og et tilbygg. I det gamle fjøset foregikk foringen, og tilbygget var et kaldfjøs som fungerte som liggeareal. Her gikk kyrne på talle. De ble melket i en melkestall, og hadde mulighet til å gå ut og lufte seg hele året. Fjøset hadde treinnredning, noe vi likte veldig godt. Her er noen bilder fra det første fjøset.
Her er gamlefjøset med ete-areal. Kyrne står til venstre og kalver/ungdyr til høyre.
Bonden forklarer og de besøkende lytter interessert.
Ola studerer melkestall-løsningen.
Liggearealet til kyrne.
Kyrne tok seg gjerne en tur ut da døra kom opp, selv om det ikke var noe grønt gress å se.
I det neste fjøset vi fikk omvisning, var det gamle fjøset ombygd til ete-liggebåser. Her hadde de i tillegg melkerobot. Kyrne kunne gå fritt omkring i fjøset, og foret ble gitt på et forbrett med ete-liggebåser på hver side. Båsene var forholdsvis korte, slik at skitt og urin kom ut i renna bak båsene. Der var det en automatisk skrape som gikk en gang pr time. Denne løsningen hadde sikkert gått an hos oss, uten for mye omgjøring. Her er noen bilder fra det andre fjøset vi besøkte.
Dette er kalveavdelingen.
Her står og ligger kyrne i båsene sine, på hver side av forbrettet.
Bak ete-liggebåsene var det god plass til å gå. Kyrn er løse, og vandrer fritt omkring.
Ja, det var veldig interessant å se ulike måter å drive på. Vi har ikke landet på vår egen løsning ennå, men har fått litt mer å tenke på. Så får vi se...