torsdag 19. mars 2015

Nytt geitefjøs og årets første kjeing

De siste to årene har vi jo holdt på med ombygging og oppussing av fjøset, og i fjor høst tok kyrne i bruk nyanlegget. Vi er fornøyd med løsdrift og melkestall, og synes overgangen har gått fint.

Etter ombyggingen, bestemte vi oss for å innrede et rom i kjelleren av fjøset til geitene. Inntil nå har de vært innstallert i et redskapshus. Den plassen trenger vi egentlig til andre ting. Så denne vinteren har vi altså gjort i stand nytt geitefjøs i en del av kjelleren til fjøset. Vi har ryddet ut gammelt rot, satt inn avtrekksvifter, laget nye forbrett med fronter og innstallert lys mm. Alt tar gjerne litt lenger tid enn planlagt, og derfor rakk den første geita å kjee før vi fikk flyttet dyrene over.

I går kjeet årets første geit. Hun fikk trillinger, men den ene var dessverre dødfødt. De andre to er friske og raske. Vi måtte skynde oss å gjøre de siste forberedelsene i ny-fjøset, og så fikk den nybakte mora med sine to søte små flytte inn. Det gikk veldig fint, og de så ut til å finne seg godt til rette der. I dag må vi vel prøve å få flyttet over resten av de som skal kjee, før det kommer noen flere overraskelser.

Forbrettet er seksjonert og har hjul, slik at det kan trilles. Etefrontene sitter fast på forbrettet.
 Materialene som vi brukte til forbrettene er stort sett gjenbruk og utnyttelse av rester som vi hadde liggende. Det går veldig bra i et fjøs.
 Ferdig strødd med halm, og klart til å flyttes inn.
 Her er årets første kje, og nettopp flyttet over i nyfjøset.
 Og her er mor Snehvit med sine to søte små. Flyttingen gikk greit, og det ser ut som om hun trives og har funnet seg godt til rette.

Ingen kommentarer: